Artiklar om nätet

Det våras för elcyklarna

Vissa cyklister tänker på fusk så fort de hör ordet “elcykel”. Cyklar är till för att cyklas på och för att svettas och anstränga sig på. Så vad är egentligen meningen med en cykel som skonar dina lår och låter dig susa omkring på stan på ett enkelt och bekvämt sätt? Det är bilden som vissa cyklister har om elcyklar, men den ändras snabbt.

Bara under de senaste två åren har mycket hänt när det gäller elcyklar, och allt fler har börjat inse fördelarna med detta transportmedel. I Europa såldes hela 1,6 miljoner elcyklar bara under 2016. I Holland uppskattar man att närmare hälften av alla nya cyklar som säljs är elcyklar. Även om dessa siffror är häpnadsväckande, är de ingenting mot försäljningssiffrorna i kina. Där såldes under förra året 32,8 miljoner elcyklar!

Det våras för elcyklarna

Därför ökar försäljningen av elcyklar

Uppsvinget för elcyklarna beror på flera olika faktorer: bättre teknik innebär lättare och mer hållbara batterier som laddas upp snabbare, ramarna tas fram med integrerade motorer och batterier istället för att dessa komponenter läggs till i efterhand, och den kanske enskilt viktigaste faktorn är att en ny våg av stadsmänniskor har börjat få upp ögonen för cykeln. De ser det inte som att cykla när de färdas på sina elcyklar utan snarare som ett enkelt, roligt och miljövänligt sätt att ta sig runt på stan. Om du bestämmer dig för att skaffa en elcykel bör du även satsa på ett bra cykellås.

Elcyklar kan nämligen kosta en hel del pengar och väger runt 25 kilo. Man behöver inget körkort för att cykla på en elcykel. Vissa elcyklar kan assistera dig när du trampar på pedalerna medan andra kan generera kraft utan att du trampar. Ett vanligt batteri låter dig ofta färdas mellan 40 till 80 kilometer och tar cirka tre timmar att ladda. Hastigheten är begränsad till 25 km/h, vilket gör att du inte får någon hjälp av elmotorn även om du skulle trampa snabbare än så. Du behöver inte bära hjälm för att cykla på en elcykel men det är som bekant alltid dumt att cykla utan cykelhjälm.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *