Artiklar om nätet

Vilken typ av cykel ska jag köpa?

Vilken typ av cykel ska jag köpa?

Är du på jakt efter en ny cykel men inte vet vilken typ av cykel du ska köpa? Här går vi igenom några av de cyklar som finns på marknaden och hjälper dig välja den cykel som passar just dig.

Racercyklar

Racercyklar är tänkta att användas på avstängda vägar och är byggda för att vara mer effektiva än andra cyklar. Racercyklar kännetecknas av de smala hjulen och det nedsänkta styret som snirklar sig bak mot dig som cyklist. Det finns flera olika slags racercyklar, men de faller vanligtvis inom någon av följande två kategorier: tävling eller uthållighet (endurance). Tävlingscyklar är framtagna för att ge maximal hastighet, medan endurancecyklar ofta ger en lite mer upprätt sittställning samt har lättare växling. De flesta varumärken på marknaden säljer ett större antal endurancecyklar än tävlingscyklar.

Mountainbikes

Ingen annan kategori ger dig förmodligen så många valmöjligheter som kategorin mountainbikes. Det är förvisso någonting positivt, men det kan också bli överväldigande om du är osäker på vilken typ av mountainbike du vill ha. Att välja rätt typ av MTB handlar i grund och botten om vilken terräng du vill cykla i, om du har tänkt tävla eller inte och hur skicklig du idag är som MTB-cyklist. Mountainbikes finns att få utan dämpning, med dämpning bak på cykeln samt dämpning såväl fram som bak.

Stadscyklar

Begreppet stadscyklar innefattar alla sorters cyklar som är framtagna för att hjälpa dig ta dig fram i stadsmiljö. Dessa cyklar är ofta specifikt framtagna för att utgöra ett effektivt transportmedel på kortare eller medellånga sträckor. Många stadscyklar är mer hållbara än de lätta racercyklarna, för att de ska klara av att studsa upp och ner för trottoarkanter och andra oförlåtande ytor.

Elcyklar

Elcyklar är förmodligen den kategori cyklar som för tillfället växer allra snabbast. Elcyklar har en elektrisk motor som hjälper dig att trampa. Dessa cyklar finns tillgängliga i flera olika utföranden, bland annat som mountainbikes och racercyklar. Dess vanligaste användningsområde är dock pendling samt som ett färdmedel som tar dig runt i staden. En elcykel ger dig en hjälpande hand (fot) på plant underlag och framför allt i uppförsbackar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.