Artiklar om nätet

Aminosyror främjar kroppens funktioner

Aminosyror främjar kroppens funktioner

Aminosyror är naturliga ämnen vars huvudsakliga funktion är att utgöra byggstenar för de proteiner som utgör cirka 16 procent av din kroppsvikt. Det finns totalt sett 22 aminosyror som förekommer i proteiner. Aminosyror fyller dock även andra viktiga funktioner i kroppen.

De är bland annat inblandade i ämnesomsättningen och sätter igång flera av de viktiga funktionerna i levande celler, samt reglerar immunförsvaret. Som om inte det vore nog har aminosyror även visat sig kunna motverka artros, förbättra din sömnkvalitet, förbättra ditt hår, din hud och dina naglar m.m.

Aminosyror är extremt mångsidiga. De 22 aminosyror som förekommer proteiner utgör endast en del av de mer än 200 aminosyror som finns. Det är dock de 22 proteinogena aminosyrorna som är mest intressanta för oss som tränar. Här går vi igenom några av de fördelar det för med sig att ta aminosyror som ett kosttillskott, för att säkerställa att det inte råder en brist på dessa i kroppen:

  • Aminosyror stärker immunförsvaret. Aminosyror har en nyckelroll när det gäller att styra immunförsvarets svar på angrepp. Tre vanliga aminosyror som förekommer i kroppen är arginin, glutamin och cystein. Antikroppar består till största del av aminosyror. En brist på någon av tidigare nämnda aminosyror kan snabbt göra sig påmind i form av ett försvagat immunförsvar. Alla dessa tre ämnen har visat sig ha viktiga funktioner.
  • Aminosyror ökar muskelmassan och styrkan. Muskelvävnader består av proteiner och aminosyror är proteinernas byggstenar. De grenade aminosyrorna (BCAA) i allmänhet, och leucin i synnerhet, kan därför bidra till en ökad muskeltillväxt, förbättrad återhämtningsförmåga samt säkerställer att all muskelvävnad bibehålls.
  • Aminosyror främjar viktnedgång. Karnitin och BCAA arbetar tillsammans för att bevara värdefull muskelvävnad i samband med en kortvarig eller långvarig diet för viktnedgång.
  • Aminosyror har en antiinflammatorisk verkan. BCAA, glycin och glutamin minskar risken för inflammation och kronisk värk genom att stärka immunförsvaret.
  • Aminosyror minskar kolesterolet. De tre aminosyrorna arginin, karnitin och taurin har en kolesterolsänkande effekt som har påvisats i ett större antal vetenskapliga studier.
  • Aminosyror reglerar blodsockret. Arginin och karnitin kan tillsammans med zink, krom, magnesium och omega-3 bidra till att minska risken för diabetes genom att reglera blodsockret.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *