Artiklar om nätet

Bygga bastu – att tänka på

En bastu är en härlig plats för vila och avkoppling. Den uråldriga traditionen att kliva in i en het bastu tycks ha fått ett uppsving igen – kanske tack vare dom många varianter som finns idag. Det är en sak att fundera på för den som planerar att bygga en egen – vilken modell passar bäst? Utöver det finns även flera andra saker som är viktiga att tänka på – här kan du läsa mer.

Placering

Vid bygge av bastu är det första steget att fundera på vad den ska placeras. Ska den få plats i det befintliga badrummet, i källaren eller kanske ute på gården? Placeringen kommer sedan att avgöra hur stor modell som kan byggas samt även vilken typ av bastu som lämpar sig bäst. Se över möjliga alternativ och välj sedan det som verkar mest lämpligt.

Vilken bastu är bäst?

Det finns som tidigare nämnt en rad olika varianter att välja bland, där dom flesta har olika egenskaper och därmed bjuder på olika upplevelser. Några av dom vanligt förekommande modellerna är:

  • Ångbastu
  • Infraröd
  • Torrbastu
  • Vedeldad

Vilket alternativ som är bäst är mycket en smaksak och det beror även till stor del på vilken upplevelse man vill ha. Den infraröda varianten är populär samtidigt som en klassisk vedeldad bastu ger en speciell känsla. Fundera på vad du vill ha ut, läs på om olika modeller och väg för- och nackdelar mot varandra innan beslutet fattas. Oavsett vilken du väljer kommer bastun ge dig hälsoeffekter och riktigt skön avkoppling.

Bygga i lösvirke eller köpa byggsats?

En annan viktig sak att tänka på är om den nya bastun ska byggas i lösvirke eller om en färdig byggsats är ett bättre alternativ. Den som bygger i lösvirke kan utforma basturummet i princip hur som helst, både vad gäller storlek och form. Däremot innebär det mer jobb till skillnad från en byggsats, som för många är det bättre alternativet.

Övrigt

Den som planerar att bygga en fristående enhet ute på tomten kan behöva bygglov. Normalt sett behövs det inte om den är mindre än 25 kvadratmeter men det kan ändå vara klokt att kolla upp.

Givetvis finns även många säkerhetsaspekter att läsa på om och ta hänsyn till under byggets gång, bland annat när det kommer till ventilation. Följer man inte dom säkerhetskrav som finns kan bastun bokstavligt talat bli livsfarlig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *