Artiklar om nätet

Onlinelistan – databasen för sajter

Att hitta rätt på internet är inte lätt, och ofta är det en utmaning även för den erfarne att veta om man hamnat på en trovärdig sida eller inte. Onlinelistan fungerar som en katalog över svenska sajter, helt enkelt för att säkerställa att deras besökare når sajter som är granskade och kvalitetssäkrade.

Onlinelistan – databasen över svenska sajter

Hos onlinelistan kan du hitta vad du helst letar efter när det kommer till olika typer av sajter. Det fungerar helt enkelt som en slags katalog där man kan söka mellan en mängd olika teman, och därigenom ta sig till olika kvalitetssäkrade sajter. Exempel på dessa teman är:

  • Kultur
  • Evenemang
  • Politik
  • Personliga hemsidor
  • Nöjen och fritid
  • Näringsliv
  • Samhälle
  • Vetenskap

Inom respektive tema finns ytterligare underrubriker som man kan klicka sig vidare på för ett ännu mer specifikt sökområde. Exempel på det är att under temat ”Datorer” kan man välja att läsa mer om allt från internet, säkerhet och grafik till operativsystem, evenemang och maskinvara.

Onlinelisans historia

Onlinelistans historia börjar i 90-talets inträde av internet i Sverige och övriga världen. De allra första och enklaste formerna av webbplatser kunde besökas, vilket var helt nytt för jordens befolkning. Eftersom antalet webbsidor var begränsat fanns det möjlighet att samla alla dessa på en och samma plats, i en så kallad webbkatalog. En populär sådan var SUNET. När man gav sig ut på internet på den tiden kunde man alltså gå via SUNET, där man kunde hitta relevanta länkar för just det tema man ville veta mer om.

Snart ökar emellertid omfånget av webbplatser i snabb takt. SUNETS katalogfunktion kunde inte riktigt hänga med i de snabba förändringarna, och katalogen lyckades inte hålla sig uppdaterad. Till stor det berodde detta på Google, som fick bättre algoritmer och mer exakt kunde guida besökare till relevanta sajter.
Snart köptes SUNET upp av Onlinelistan, och SEO-experter började ta hand om sidan. Idag fungerar Onlinelistan visserligen fortfarande till viss del som en katalog över sajter. Men den har också utvecklats till att vara ett starkt SEO-verktyg, som med hjälp av länkarbete kan få andra webbsidor att växa och få fler besökare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *