Artiklar om nätet

Smörgåstårta – en perfekt måltid

Mjukt bröd, krämig laxröra och purfärska räkor. Finns det något godare än smörgåstårta? Denna maträtt är lite av en svensk stolthet, en rätt som funnits sedan tidigt 1900-tal. Första gången man nämner smörgåstårta i text är år 1934 i tidningen Söderhamns Tidning. Det är festligt med smörgåstårta eftersom tårta vanligtvis hör desserter till. Idag finns många sorters smörgåstårta. För den som älskar en klassiker är det såklart krämig majonnäs, lax, ägghalvor och räkor som ska med. För den som inte älskar skaldjur finns det även goda varianter med ost och skinka. För dig som ska bjuda hem gäster eller hålla i ett event kan smörgåstårta vara den perfekta bjudmaten.

Smörgåstårta brukar avnjutas vid högtider och kalas, det är en festlig rätt på det sättet. Men få väljer att göra sin tårta själv, och inte undra på. En riktig smörgåstårta är krävande att göra och kräver finess. Idag finns det många företag som lagar fantastiska smörgåstårtor till bra priser, det är inte någon vits att göra den själv. Om du ska ha middagsbjudning, kalas eller fest kan du anlita en cateringfirma som erbjuder smörgåstårta. Idag kan du hitta företag som gör olika varianter och storlekar. Förutom att cateringfirmor tillagar denna maträtt erbjuder även större matbutiker smörgåstårtor nuförtiden, bland annat Maxi, City Gross och Coop.

Smörgåstårta för den som har Allergi

En stor fördel med att bjuda på smörgåstårta är att alla kan känna sig delaktiga. Ofta är det gäster som har allergier eller som exempelvis är vegetarianer. Om du serverar ”vanlig mat” som exempelvis potatisgratäng med kött blir det så märkbart om en person får något helt annat. När det kommer till smörgåstårta märks det inte på samma sätt eftersom den klassiska med räkor ungefär ser likadan ut som den med ost- och skinka. Du kan även beställa smörgåstårta utan gluten eller som är helt vegetarisk.

Smörgåstårta passar alla

Smörgåstårta är en maträtt som älskas av de flesta, vuxen som barn. Kanske är det inte så konstigt, vem älskar inte en god smörgås? Särskilt inte en snygg variant med goda krämer, ostar, ägg och annat gott. Det är roligt att få servera smörgåstårta eftersom maträtten även är vacker att se på, som en elegant och väldekorerad tårta.

Om du ska beställa från cateringfirmor eller matbutiker är det bra att vara ute i god tid, särskilt om det är inför en högtid som exempelvis påsk eller midsommar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *