Artiklar om nätet

Viktig hälsokontroll för högre behörighet

Att gå till läkaren kan vara mer eller mindre roligt beroende på varför du är där. Ibland går vi dit när vi blivit riktigt sjuka, men ofta går vi bara dit för standardkontroller då och då för att se till att allt står rätt till. Bland annat krävs läkarintyg för högre behörighet för vissa uppdrag och jobb. Under sådana läkarbesök undersöker man bland annat kvaliteten på blodet, blodtryck och kroppstemperatur. Det låter bekant, eller hur? Det många kanske inte ännu vet är att det ibland krävs en läkarundersökning som ska skickas vidare till nästa part. Detta sker exempelvis inom vissa arbeten, eller till och med när du vill skaffa ett körkort med högre behörighet.

Vad menas med högre behörighet?

Det absolut vanligaste körkortet bland vuxna över 18 år är såklart B-körkortet. Det tillåter oss att köra klass 1 och 2 moped och dessutom en personbil eller lätt lastbil. Varje behörighet är benämnd med en bokstav för att tydliggöra vilket fordon det gäller. För tyngre och i regel mer svårkörda fordon kräver alltså en högre behörighet, ett C- eller D-körkort. Det finns olika typer av körkort inom dessa behörigheter, men ett C-körkort avser lastbilar medan ett D-körkort avser bussar. För dessa behörigheter krävs alltså inte bara en viss ålder och körerfarenhet innan du kan köra upp och få körkortet, utan också en läkarundersökning som intygar att du uppfyller de medicinska kraven.

Hur går en läkarundersökning till?

Det är Transportstyrelsen som sätter upp de medicinska kraven för dessa högre behörigheter. Om du vill skaffa denna typ av körkort kan du hämta blanketten på Transportstyrelsens hemsida. Därefter kan du ta med denna till läkaren som kan skicka in blanketten både digitalt eller via post. Under läkarundersökningen kollas bland annat din syn och ditt blodtryck för att se att din allmänna hälsa är god nog för att få köra. Om du lider av vissa sjukdomar såsom epilepsi, hjärtsjukdom eller ADHD finns det ytterligare krav som du måste uppfylla. Om du har epilepsi behöver du exempelvis ha varit anfallsfri i tio år för att få körkort inom dessa behörigheter. Protokollet skickas sedan in till Transportstyrelsen som ger dig körkortstillstånd. Undersökningen får inte vara mer än två månader gammal.

Utfärdare av läkarintyg i Stockholm

I Stockholm finns det många olika företag som arbetar med just detta. De förenklar processen och ser till att skicka in protokollet åt dig. Fördelen med att vända sig till en av dessa utfärdare är att det ofta går snabbt att få en tid hos dem, medan det kan ta väldigt lång tid att få en undersökning hos en allmänläkare. För att hitta din trafikmedicinska mottagning i Stockholm bör du använda dig av internet och på så sätt hitta den nära dig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *